De Stichting Jan Vermulst organiseerde in samenwerking met de korenorganisatie Europa Cantat, met medewerking van Muziekuitgeverij Annie Bank, een compositiewedstrijd onder het motto

 

 

 

 

 

 

Tijdens de korenmanifestatie Europa Cantat XV in Barcelona in juli 2003 vond de ontknoping plaats van deze compositiewedstrijd. Uit 54 inzendingen, afkomstig uit 16 landen, werden vooraf door een internationale jury vier composities geselecteerd. Na een spetterend Rainbow-concert van die vier composities door het Nationaal Jeugdkoor o.l.v. Wilma ten Wolde, in een tot de nok toe gevulde zaal, kozen de vakjury en de publieksjury de winnende werken.

De vakjury gaf de Jan Vermulstprijs van Euro 1000,- aan de Belgische componist Laurent Beeckmans uit Brussel voor zijn compositie "the Rainbow".

De publieksjury, bestaande uit tien koordirigenten, zangers en zangeressen uit verschillende landen, gaf de Publieksprijs van Euro 500,- aan de Italiaanse componist Francesco Milita uit Cori voor zijn compositie “Bitte Nicht”.

De twee andere genomineerde composities - niet iedereen kon winnen! - waren van de Nederlander George Bretz uit Hilversum met de compositie “Merlin’s Riddling” en de Zwitser André Ducret uit Pont-la-Ville met de compositie “Arc-en-Ciel”. Van deze laatste twee composities verschenen aparte uitgaven voor gelijke stemmen: "Merlin's Riddling" en "Arc-en-Ciel".

Alle werken zijn zo geschreven dat ze zowel door 4 stemmig gemengd koor als door 4 gelijke stemmen a cappella kunnen worden uitgevoerd. Aangaande de moeilijkheidsgraad was de opdracht dat zoveel mogelijk koren plezier aan het werk moesten kunnen beleven. In het reglement vindt u precies omschreven waaraan een compositie moest voldoen.

 

De vier componisten:
André Ducret (links), George Bretz, Francesco Milita, Laurent Beeckmans (rechts)

De internationale vakjury bestond uit:
Hans Leenders (Nederland)
Erik van Nevel (België)
Theodora Pavlovitch (Bulgarije)
Josep Prats (Spanje)
Aarne Saluveer (Estland)
Dan-Olof Stenlund (Zweden)         

De vier genomineerde werken zijn uitgegeven door Muziekuitgeverij Annie Bank.

 
   

Voor de uitgevers was stilzitten er niet bij. Muziekuitgeverij Annie Bank was dus betrokken bij de compositiewedstrijd, maar had ook een stand op de expo en mocht van de organisatie een tweetal readingsessies organiseren.

Op de expo konden dirigenten en deelnemers naar hartelust snuffelen in het grote aanbod koormuziek. De stand van Annie Bank werd dan ook steeds druk bezocht.

De twee readingsessies waren eveneens een succes. De opzet was natuurlijk het kennismaken met in Nederland uitgegeven repertoire. Wij vonden twee top-dirigenten, Fritz ter Weij uit Duitsland en Aarne Saluveer uit Estland, bereid om de workshops te leiden.

Van Barcelona zelf hebben we helaas niet veel kunnen genieten!

Op de website van de korenorganisatie Europa Cantat kunt u alle informatie vinden over de verschillende evenementen die Europa Cantat organiseert. In 2006 zal Europa Cantat XVI in Mainz (Duitsland) worden georganiseerd. U kunt daar als dirigent, koorzanger of geïnteresseerde aan deelnemen, maar u kunt ook met uw hele koor naar Mainz.