De Stichting Jan Vermulst organiseerde in samenwerking met de korenorganisatie Europa Cantat, met medewerking van Muziekuitgeverij Annie Bank, een compositiewedstrijd onder het motto

 

 

 

Drinking-songs:

De Grote Finale

(drinkliederen)

De leukste bundel voor uw koor!

info over de bundel

 

 

 

 

 

 

 

Het concert van de finale van de compositiewedstrijd Drinking-songs was een waar feest tijdens het in augustus 2006 gehouden koorevenement Europa Cantat XVI in Mainz. Het Junge Musik Rheinland-Pfalz JugendChor onder leiding van Jürgen Fassbender zat op het podium als in een feestzaal aan tafels en wist met groot enthousiasme de stemming er bij het publiek in te brengen.

De vier genomineerde drinkliederen werden op gepaste wijze ten gehore gebracht:
> Heraus aus den Stuben van Willy Soenen uit België
> Le bon vin van George Bretz uit Nederland
> Trinklied: froh, so froh van Ruth Sohrt uit Duitsland
> Oh Maria van Willy Soenen uit België

     
 

De drie genomineerde componisten vlnr:

George Bretz, Ruth Sohrt en Willy Soenen

   
 

In de vakjury zaten namens Europa Cantat Theodora Pavlovitch uit Bulgarije (voorzitter), Kari Ala-Pöllänen uit Finland en Fred Sjöberg uit Zweden en namens de Stichting Jan Vermulst Burt Bikkembergs uit België en Aart de Kort uit Nederland.

In de publieksjury zaten koordirigenten uit verschillende landen die ter plaatse uit het publiek waren geselecteerd.

Vlnr: Aart de Kort, Fred Sjöberg, Theodora Pavlovitch, Kurt Bikkembergs en Kari Ala-Pöllänen
   
   
 

Voor aanvang kon het publiek het nieuwe bundeltje Drinking-songs aanschaffen (uitgave Annie Bank Edition) zodat tijdens het beraad van de vakjury de liederen nog een keer met alle aanwezigen gezongen konden worden. Jeroen Schrijner, die de presentatie van de avond stevig in de hand had, maakte na deze tweede uitvoeringsronde de winnaars bekend.

Voorbeeldpagina's

Dit leuke bundeltje bestelt u via ons bestelformulier

   
  De vakjury kende de Jan Vermulst Prijs van Eur 1.000,00 toe aan Willy Soenen voor zijn ''Oh Marie'' en de publieksjury gaf de prijs van Eur 500,00 aan ''Heraus aus den Stuben'' eveneens van Willy Soenen. De prijzen werden door Tine van Ham-Vermulst en Joep van Ham (resp. voorzitter en secretaris van de Stichting Jan Vermulst) uitgereikt aan de componist waarna de liederen nog een keer als echte drinkliederen enthousiast werden gezongen.
   
 

De nieuwe bundel Drinking-songs werd een dag later bij een workshop drinkliederen onder leiding van Volker Hempfling grondig doorgewerkt met een 40-tal deelnemers. Naast de vier genomineerde stukken uit de compositiewedstrijd was ook een door Kurt Bikkembergs speciaal voor de bundel geschreven ''A Vegetarian Drinking Song'' opgenomen alsmede een nieuw drinklied van Liesbet Kroese. Op de laatste pagina van de bundel zijn meer suggesties voor drinkliederen opgenomen.
Evenals het finaleconcert was ook deze workshop - zonder drank op tafel - een groot feest. Er werden met veel verve geen noten gezongen, maar echt muziek gemaakt op een manier die nog veel workshopgangers zich lang zullen heugen.

   
 

Terugkijkend op deze twee geslaagde presentaties kunnen we vaststellen dat koor en dirigenten van hoog niveau zich niet hebben geschaamd om met ontzettend veel plezier te werken met eenvoudig repertoire en dat de koorwereld weer verrijkt is met een praktisch bundeltje met eenvoudige en leuke drinkliederen.

   
 
   
 

In 2009 zal Europa Cantat in Utrecht worden gehouden en speciaal voor de overgang van de organisatie van Mainz naar Utrecht schreef Aart de Kort een canon:

Rheinische Dome Von Mainz bis Utrecht

Deze canon, die tijdens de slotavond in Mainz door de aanwezigen werd gezongen, was een cadeau aan de organisatie van de Stichting Jan Vermulst en Annie Bank Edition.

   
   
Op de website van de korenorganisatie Europa Cantat kunt u alle informatie vinden over de verschillende evenementen die Europa Cantat organiseert. In 2006 werd Europa Cantat XVI in Mainz (Duitsland) georganiseerd. De deelnemers bestonden uit koordirigenten, koorzangers al dan niet met het hele koor of geïnteresseerden.
 
   
   
 

Voor deze compositiewedstrijd werden korte, eenvoudige werken gevraagd die tijdens een gezellig samenzijn van het koor of na een repetitie of tijdens een koorreis, min of meer spontaan, zonder echt te repeteren gezongen kunnen worden. De werken mochten canons zijn of voor maximaal 4 gemengde of gelijke stemmen. Het thema van de tekst moest zijn: Gezellig drinken.

   
 

De zangers en zangeressen van het Junge Musik Rheinland-Pfalz JugendChor komen uit de hele deelstaat Rheinland-Pfalz en het koor staat doorgaans onder leiding van Albrecht Schneider. Jürgen Fassbender leidt meerdere koren en is docent aan de Johann Wolfgang Goethe-Universität in Frankfurt. Volker Hempfling is o.a. dirigent van de Kölner Kantorei en treedt regelmatig op als jurylid bij concoursen.